Harmonogram działań w ramach programu "Trzymaj formę"
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ ZAPLANOWANYCH W RAMACH REALIZACJI
XIV EDYCJI PROGRAMU "TRZYMAJ FORMĘ! "
W PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ im. KAROLA NIEDZIELSKIEGO "DOBOSZA"
w NIEKŁANIU WIELKIM w ROKU SZKOLNYM 2019/2020
BLOK TEMATYCZNY |
ZAKRES TREŚCI PROGRAMOWYCH |
ZAPLANOWANE DZIAŁANIA
|
ODPOWIEDZIALNI I TERMIN REALIZACJI |
UWAGI |
SPRAWY RGANIZACYJNE |
|
1. INFORMACJA DO RODZICÓW O CELACH I PROCEDURACH REALIZACJI PROGRAMU W SZKOLE. 2. OPRACOWANIE HARMONOGRAMU DZIAŁAŃ. 3. ZAPOZNANIE REALIZATORÓW PROGRAMU W SZKOLE Z HARMONOGRAMEM ( NAUCZYCIELI, RODZICÓW, UCZNIÓW KLAS 5-8).
|
KOORDYNATOR LUTY |
|
ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY - ZBILANSOWANA DIETA |
Prawidłowo zbilansowana dieta: ● Talerz Zdrowia – grupy produktów i ich rola w codziennej diecie. ● Rola podstawowych składników odżywczych. ● Rozkład posiłków w ciągu dnia. ● Wartość energetyczna podstawowych składników odżywczych: »dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży; »zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym; »alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej; »zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem:
|
Warsztaty dla rodziców pt. „Moje drugie śniadanie”
Poznajemy problemy zdrowotne współczesnego świata |
WYCHOWAWCY KLAS 5
LUTY-MAJ
WYCHOWAWCY KLAS 6
LUTY-MAJ |
|
AKTYWNOSĆ FIZYCZNA |
Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia: »pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i mło-dzieży, »test wydolności fizycznej (ćwiczenia), »test sprawności fizycznej (ćwiczenia). ● Przykłady z omówieniem metodycznym: »ćwiczenia mięśni brzucha, »ćwiczenia mięśni bioder, »ćwiczenia mięśni grzbietu, »ćwiczenia mięśni klatki piersiowej, »ćwiczenia oddechowe, »ćwiczenia utrzymywania poprawnej postawy ciała, »ćwiczenia marszu. |
Promocja aktywnych form wypoczynku – prowadzenie bloga |
WYCHOWAWCY KLAS 8 I NAUCZYCIELE WYCHOWANIA FIZYCZNEGO
LUTY-MAJ |
|
WYBRANE ELEMENTY EDUKACJI KONSUMENCKIEJ |
Prawa konsumenta. ● Znakowanie produktów żywnościowych. ● Zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności. ● Zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania z żywnością |
Warsztaty dla uczniów klas pierwszych pt. „Konsumenckie ABC”. |
WYCHOWAWCA KLASY 7
LUTY-MAJ |
|
PODSUMOWANIE I EWLUACJA REALIZACJI PROGRAMU |
|
PUBLICZNA PREZENTACJA REALIZOWANYCH PROJEKTÓW PRZEZ UCZNIÓW ZAJĘCIA NA SCIEŻCE DYDAKTYCZNEJ JAKO FORMA AKTYWNEGO SPĘDZENIA CZASU W KONTAKCIE Z PRZYRODĄ |
KOORDYNATOR I NAUCZYCIELE/ WYCHOWAWCY KLAS DNI PROFILAKTYKI W SZKOLE MAJ/CZERWIEC
|
|
Koordynator: Maria Telec